Ta körkort - så går det till

Att ta körkort består av mer än att ta några körlektioner, skriva teoriprov och göra en uppkörning. Här beskriver vi alla de steg som ingår från första kontakt med en körskola till att du får ditt körkort.

Steg för steg till körkortet

  1. Det första du måste göra för att få sätta igång med att ta körkort är att skaffa dig ett körkortstillstånd. För att få ansöka om körkortstillstånd för personbil måste du ha fyllt 16 år. Körkortstillståndet visar att du har rätt att övningsköra. Tillståndet kräver att du gör ett syntest hos en optiker eller en behörig trafikskola först för att säkerställa att din syn är god eller ange att du måste ha glasögon av en viss styrka när du övningskör. Läs mer om körkortstillstånd på Transportstyrelsens hemsida.

  2. När du har ditt körkortstillstånd kan du skriva in dig på en körskola eller ansöka om att få en privat handledare som du kan övningsköra med i en privat bil. Har du möjlighet att övningsköra privat utöver dina körlektioner på trafikskola så är det självklart bra.

  3. Nästa steg är en introduktionsutbildning (riskettan) som ger dig grundläggande kunskaper om risker i trafiken, frågor om miljö samt risker med alkohol och droger. Introduktionsutbildningen är även obligatorisk för den som ska vara privat handledare.

  4. Nu kan du välja om du vill övningsköra privat, på körskola eller skriva in dig direkt på en intensivkurs. Vår erfarenhet är att det alltid är bra att komplettera med några extra körlektioner på en körskola, oavsett vilket upplägg du än väljer.

  5. Övningskörningen följer en tydlig plan där man steg för steg ökar svårighetsgraden. Först lär du dig enklare manövrering så att du säkert kan hantera bilen och dess funktioner. Därefter får du öva på körning i olika miljöer, först på mindre vägar med lite trafik för att sedan köra både inne i stan och på landet, öva på att köra på motorväg, backa, fickparkera och annat som är viktigt att kunna.

  6. När du har kommit tillräckligt långt i körutbildningen bokar du in risktvåan som är halkkörning och utbildning om körning vid olika väglag. Det är ett mycket viktigt moment, särskilt för oss som bor i ett land där det blir snöigt och isigt om vintrarna. Är du inskriven på körskola får du hjälp med bokningen.

  7. Parallellt med körträningen ska du även läsa teori. Här finns det möjlighet att studera böcker, ta lärarledda lektioner och använda dig av datorbaserade program eller appar. När du känner dig säker på innehållet i teoriutbildningen bokar du in ett teoriprov hos Transportstyrelsen. Blir provet godkänt så kan du fortsätta till uppkörning. Läs mer om teoriprovet här.

  8. Körprovet (uppkörning) görs i en bil med dubbelkommando som du kan boka hos din körskola. Tar du en intensivutbildning hos oss så bokar vi in tider åt dig för både teoriprov och körprov i slutet av dina utbildningsveckor. Under körprovet får du visa att du behärskar att köra bil säkert i olika miljöer och att du tar hänsyn till dina medtrafikanter. Mer information om innehållet hittar du här.

  9. När du har blivit godkänd på körprovet har du tagit körtkort. Grattis! I väntan på att ditt riktiga körkort tillverkas så får du ett tillstånd som du har med dig tillsammans med ett giltigt ID-kort när du kör, men normalt sett så tar de bara några dagar innan ditt riktiga körkort anländer.


intensivkurs Norrköping

Vad kostar det att ta körkort?

Hur mycket det kostar att ta körkort beror på hur många lektioner du måste ta. Våra aktuella priser hittar du här. Har du redan viss erfarenhet från privat övningskörning kan det räcka med ett mindre antal körlektioner för att komplettera dina kunskaper. Är du total nybörjare kan du behöva fler lektioner. Vilket upplägg som passar dig bäst går vi igenom före bokning. Vi har mycket förmånliga paket för både intensivkurser och paket med körlektioner och teori som blir billigare än att köpa enstaka lektioner. Utöver körlektioner tillkommer också kostnader för riskutbildningarna, teoriprov och körprov. Har du svårt att ha råd med att ta körkort så erbjuder CSN ett förmånligt körkortslån som du kan använda dig av.

Kommer jag att klara mig med en intensivkurs?

Det går förstås inte att säga med 100% säkerhet att du kommer att klara både teoriprovet och uppkörningen med enbart en intensivkurs, men de flesta av våra elever brukar klara av det förutsatt att de verkligen lägger ner tid och engagemang på körningen och att plugga teori de veckor de är på plats.

Självklart kan det vara så att det tar lite längre tid för vissa att få in en bra körkänsla och säkerhet i körningen, men överlag så brukar vårt effektiva upplägg på utbildningen räcka till för att klara av proven. Sen är det förstås viktigt att du fortsätter öva körningen på egen hand när du väl har klarat av körprovet. Har du möjlighet att ta några lektioner innan du kommer på intensivkursen eller övningsköra privat så har det självklart många fördelar. Ju fler timmar du har bakom ratten, desto säkrare blir du som förare.

Sätt igång med att ta körkort redan idag! Skriv in dig på vår trafikskola eller boka en intensivkurs.